Agility sporten

Vad är agility? Agility är en underhållande hundsport fylld med glädje och fart. Agility är en hinderbana som vi som ägare ska leda vår hund runt. Vi som leder hunden kallas för förare och som tur är behöver vi inte hoppa över eller krypa under alla hinder, utan vårt jobb är att hålla reda på var hunden är, hur banan går och helt enkelt se till så hunden springer rätt och tar sig igenom hela banan på bäst och så snabbt sätt som möjligt. Denna sport passar alla, vare sig du är gammal eller ung, man eller kvinna. Det spelar heller inte så stor roll vilken typ av hund du äger, till skillnad från andra hundsporter där det bara godkänns vissa raser. Att besöka dessa tävlingar är mycket trevligt. Du får träffa alla sorters människor som delar ditt intresse, vare sig det är själva sporten du gillar eller om du är en riktig hundmänniska och bara vill ha en chans att se de olika hundraserna.

Agilityträning

Agilityresultatet beror mycket på hundens motivation. När man ska träna sin hund så måste man lägga upp träningen på ett bra sätt. Övningarna bör vara så pass enkla att hunden klarar av de, men samtidigt så svår att hunden utvecklas i rätt riktning. Det bästa sättet är att ta ett steg i taget, se vad hunden klarar av och se till att ge belöning när de klarat något så de är medvetna om att dom gjort rätt. Du kan tänka dig att träningen är en trappstege. Om hunden inte klarar av en av övningarna så får man gå tillbaka ett steg och fortsätta träna. Vilken sida av hunden du befinner dig på kan också avgöra om hunden klarar banan eller inte. Det är mycket att tänka på, men när man sprungit igenom banan ett antal gånger så märks det att hunden klarar alla hinder lättare och snabbare. Är man oerfaren när man börjar träna sin hund så kan det märkas tydligt, så fråga gärna experter om tips och råd för hur du bör träna din hund.

Agilityns storleksgrupper och Tävlingsklasser

Agilityn är indelad i olika storleksgrupper, det vanligaste är tre grupper, small, medium och large. Men ibland räknas också extra small och extra large. Gruppen Small är för hundar som har en mankhöjd på under 35 cm, medium är för hundar med en mankhöjd på 35-43 cm och large är för hundar på 43cm och uppåt, ofta upp till 50cm. När grupperna extra small och large räknas med så är mankhöjden för extra small för hundar under 28cm och extra large för hundar från 43 cm och upp. Agilityklassen är indelad i två grupper, agilityklass och hoppklass. I agilityklassen ingår alla hinder och i hoppklassen får inte balanshinder och gungbräda ingå. Det finns tre nivåer för varje klass så vill man till exempel tävla i agilityklass 1 och hoppklass 2 så kan man göra det. För att gå vidare från klass 1 till 2 eller klass 2 till 3 så krävs det ett visst resultat. Man måste få så snabb tid som möjligt och springa hela banan utan några fel. 

Agilityns historia

1977 blev hundtränaren Peter Meanwell tillfrågad om han kunde skapa en hinderbana för hundar. Agilityn skapades med inspiration från hästhoppningstävlingar, och med några vänner grundade Peter agilityn. Varför han blev tillfrågad till att skapa hinderbanan var för man ville ha något roligt att se under en paus på en hundutställning 1978. Publiken fastnade för agilityn snabbt och ville ha mer. Agilityn gick officiell status och erkännande som hundsport redan 1979 och intresset för sporten spreds snabbt. Agilityn kom till Sverige på 1980-talet och blev även en officiell hundsport här i mars 1987. 

 

Published by